Türkler İçin Özel Yonca Diyeti Programı



Diyetlerde kişinin ve yaşadığı bölgenin beslenme alışkanlıkları ile çevre faktörleri oldukça önemlidir. Bu nedenle Amerika, Avrupa, Uzak Doğu veya Afrika’da yaşayan insanlar aynı diyete farklı tepkiler gösterebilir. Bu nedenle sizin beslenme alışkanlıklarınıza uygun bir diyetin yapılması en doğru olanıdır. Bu konu üzerinde çalışan Hacettepe Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkler için özel “Yonca Diyeti” adını verdikleri bir diyet ve beslenme programı hazırladı.
Bu beslenme ve diyet programında hedef başlıca 4 sınıfta toplanmış olan besin maddeleri dengeli bir şekilde almaktır.
  • Süt ve süt ürünleri
  • Et, tavuk, balık ve hindi eti ürünler ile muadilleri
  • Sebzeler ve meyveler
  • Tahıllar
Süt ve süt ürünlerinden her birini ayrı ayrı tüketmenize gerek yoktur. Bunlardan sevdiklerinizi tüketebilirsiniz. Günde 2 bardak yoğurt veya süt tüketilmesi önerilmektedir. Kalsiyum ile beraber; bu ürünler protein, fosfor, b12, b2 vitaminleri bakımından da oldukça fazla zengindir.
Et ve et muadilleri denildiğinde aklımıza ilk gelen besinler; et, tavuk, balık, hindi, tüm kuru baklagiller, ceviz, fındık, fıstık gibi kuru yemişlerdir. Protein kaynağı olan bu besin maddeleri hayatımızda olmazsa olmazdır çünkü doku yapımı için vücudun proteine ihtiyacı vardır. Bunun yanında proteini düşük olan bir diyet programı ile beslenen kişilerde yağlanma çok daha fazla ve hızlı oluyor. Yonca diyeti sizlere, günde en az 4 köfte kadar et, tavuk veya balık tüketmeyi öneriyor. Bununla beraber haftada 1-2 defa kuru baklagil yemeyi öneriyor. Yumurta da bir protein gurubu besin maddesi sayıldığından dolayı kahvaltıda 1 adet yumurta yemek, öğle en az 3 köfte yemek aslında günlük protein ihtiyacımızı karşılamaktadır.
Vitamin ve mineral deposu olan aynı zamanda enerji kaynağı olan sebzeler beslenme programlarında olmazsa olmazlardandır. Yonca diyeti sizlere, günde 5 porsiyon sebze ve meyve önermektedir. Yani günde 3 adet meyve ve 2 koca kase salata yemek dengeli mineral ve vitamin alımı sağlamaktadır.
Tahıllar, ana besin kaynaklarımızdandır. Eğer çok işlenmemiş olanları tercih ederseniz B grubu vitaminleri bakımından en iyi kaynaklardır. Bunun dışında çok işlenmemiş tahıllar yani bulgur, kepeğinden ayrılmamış prinç, tam tahıllı ekmekler ya da köy ekmekleri gibi tahıllar yoğun lif içeriği ile posa alımınızı dengede tutar. Böylece bağırsak hareketlerinizin bozulması da engellenmiş olur. Yonca diyetinde, kilolu kişilerde en fazla günde 3-4 dilim ekmek, zayıf kişilerde 9 dilim ekmek tüketilebilmektedir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder